Αντιμετωπίστε τις «πανάδες» με τη βοήθεια της αισθητικού Εύης Μαρκάκη

Αντιμετωπίστε τις «πανάδες» με τη βοήθεια της αισθητικού Εύης Μαρκάκη

Ο σωστός όρος  για τις πανάδες είναι «μέλασμα». Πρόκειται για μιαν επίκτητη δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από συμμετρική υπερμελάγχρωση του κεντρικού κυρίως προσώπου (μέτωπο, ζυγωματικά, άνω χείλος), των παρειών και σπανιότερα του τραχήλου.

Ο όρος «μέλασμα» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μέλας» που σημαίνει «μαύρος». Σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μια υπερβολική δραστηριότητα των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα να παράγεται τοπικά περισσότερη μελανίνη, η οποία στη συνέχεια εναποτίθεται στα επιφανειακά κερατινοκύτταρα.

Η δερματοπάθεια αυτή είναι πολυπαραγοντική και όχι πλήρως αποσαφηνισμένη. Φαίνεται, όμως, ότι τελικά οι παράγοντες που την προκαλούν είναι: η ηλιακή ακτινοβολία, η γενετική προδιάθεση, οι ορμόνες της γυναίκας, με την προγεστερόνη να έχει σημαντικό παθογενετικό ρόλο (γι’ αυτό και συχνά πανάδες εμφανίζονται κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης και την εμμηνόπαυση), η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων και οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα.

Το μέλασμα εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες, (αποτελούν το 90%των περιπτώσεων), συνήθως μετά την τρίτη δεκαετία της ζωής  τους και, στη χώρα μας, κυρίως σε αυτές που ανήκουν στους φωτότυπους 3 και 4.

Η πράξη αποδεικνύει ότι το μέλασμα δεν αντιστρέφεται τελείως και γενικά αντιστέκεται στις θεραπείες. Μάλιστα όσο πιο επιθετική είναι μια θεραπεία, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα το μέλασμα να επανέλθει δριμύτερο.

Στην αισθητική επιλέγουμε ηπιότερα και μακροχρόνια θεραπευτικά σχήματα, που είναι, όμως, ιδιαίτερα αποτελεσματικά και κινούνται σε τρεις άξονες:

α) Στην αγωγή που παρέχεται στο εργαστήριο αισθητικής, με εξειδικευμένα σκευάσματα της σύγχρονης κοσμετολογίας, τα οποία περιέχουν συνδυασμούς από ρεσορκινόλη, κοκτέιλ υδροξυοξέων, νιασιναμίδιο, αρβουτίνη, σόγια, πλαγκτόν, βιταμίνες C και Α και πεπτίδια. Η αγωγή αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής μελανίνης, τη μείωση της εσωτερικής φλεγμονής, τη λεύκανση και την ενδυνάμωση της επιδερμίδας.

β) Στη συνέχιση της αγωγής στο σπίτι, με την καθημερινή χρήση ειδικών προϊόντων που έχουν παρόμοια σύσταση με αυτή των επαγγελματικών σκευασμάτων, ώστε να εδραιωθούν και να συντηρηθούν τα αποτελέσματα.

γ) Στην εκπαίδευση του πελάτη για σωστή φωτοπροστασία. Η πτυχιούχος αισθητικός ενημερώνει και καθοδηγεί τους ασθενείς να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα αντηλιακά προϊόντα και με τον σωστό τρόπο, καθώς όσοι πάσχουν από μέλασμα έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα αντηλιακά ευρέως φάσματος (UVA, UVB, Υπέρυθρες από κινητά και υπολογιστές).

Η αισθητική αντιμετώπιση του μελάσματος στόχο έχει τη λεύκανση της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα σέβεται τις λειτουργίες της, αφήνοντας το δέρμα υγιές, ενυδατωμένο και πιο ανθεκτικό.

 

 Γράφει η Εύη Μαρκάκη, Αισθητικός , πτυχ. ΤΕΙ Αθήνας, Περδικάρη 2, Ηράκλειο Κρήτης, τηλ. 2810 283713, www.markaki-beaute.gr

ΠΗΓΗ: περιοδικό WOMAN NEWS

Μοιραστείτε το!

Comments