Γνήσια παραδοσιακά μουσικά όργανα από τον Γιάννη Χουλάκη

Γνήσια παραδοσιακά μουσικά όργανα από τον Γιάννη Χουλάκη

Τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Κρήτης κατέχουν ξεχωριστή θέση στη μουσική παράδοση του νησιού αλλά και στον πολιτισμό του. Οι ρίζες μάλιστα κάποιων μουσικών οργάνων στην Κρήτη χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Σήμερα, σε όλες τις κοινωνικές και οικογενειακές τους εκδηλώσεις, οι κρητικοί λάτρεις του είδους, παίζουν ώρες ατέλειωτες τα παραδοσιακά τους όργανα, γλεντούν και τραγουδούν.

Στην Κρήτη, τα δημοφιλέστερα μουσικά όργανα είναι η λύρα, το λαούτο, το μαντολίνο και η ασκομπαντούρα.

Σίγουρα η λύρα είναι εκείνη που κυριαρχεί στην κρητική μουσική, ωστόσο αυτό δεν καθιστά τα υπόλοιπα όργανα υποδεέστερα.

Έμπειροι οργανοπαίχτες μπορεί να μετατρέψουν το λαούτο σε όργανο μουσικού αυτοσχεδιασμού και μελωδίας αντί να αποτελεί ένα απλό μουσικό όργανο συνοδευτικό της λύρας. Το μαντολίνο επίσης, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε αρκετές περιοχές. Το ίδιο και η ασκομπαντούρα.

Αυτή ακριβώς η ανάγκη για διατήρηση της παραδοσιακής κρητικής μουσικής, έχει διατηρήσει και τα εργαστήρια κατασκευής και συντήρησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Ένα από αυτά τα καταστήματα στο Ηράκλειο, άνοιξε το 2003 ο κύριος Γιάννης Χουλάκης. Ο ίδιος όντας μουσικός, κατασκευάζει όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα με πολύ αγάπη και μεράκι.

Πρόκειται για μία τέχνη που θέλει πολύ μαεστρία τονίζουν όσοι την διατηρούν. Ακόμη χρειάζεται μεγάλη μαστοριά και απεριόριστη υπομονή.

Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται διαλέγονται πολύ προσεκτικά ώστε να μην είναι αλλoιωμένα από την την παλαιότητα ή από τις καιρικές συνθήκες και ούτε να φέρουν κάποιες κακώσεις, τους λεγόμενους ρόζους.

Άλλωστε τα σωστά μουσικά όργανα πρέπει να συνδυάζουν πολλά στοιχεία. Πρέπει να έχουν ευχάριστο και δυνατό ήχο, να αντέχουν στη φθορά του χρόνου και επιπλέον να έχουν ελκυστική εμφάνιση. Το κυριότερο όμως είναι να αρέσουν και να εμπνέουν αυτόν που θα τα πιάσει στα χεριά του και θα τα κάνει να “υπνωτίσουν”όσους τα ακούν.

Οι σχέσεις του οργανοποιού με τον μουσικό για τον οποίο θα αναλάβει να φτιάξει ένα παραδοσιακό μουσικό όργανο είναι ιδιαίτερες. Ο οργανοποιός οφείλει να αφουγκραστεί και να κατανοήσει τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του κάθε μουσικού και να βρει τον τρόπο να τις υλοποιήσει.

Οι ρίζες, το μεράκι και η λατρεία για την μουσική παράδοση, ώθησαν τον κύριο Γιάννη Χουλάκη να φτιάξει το δικό του εργαστήρι. Εκεί τα πάντα γίνονται με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο. Χειροποίητα γίνονται και οι επισκευές πληγωμένων οργάνων ώστε να μην αλλοιωθεί η παλαιότητα τους.

Στο εργαστήριο του Γιάννη Χουλάκη παραδίδονται ακόμη μαθήματα σε λύρα, λαούτο και μαντολίνο.

Ρωτήστε τον και για ενοικιάσεις ηχητικών συστημάτων.

Μια επίσκεψη στο νέο εργαστήριο του, στην οδό Έπον 5 (πάροδος Κνωσού) και Κεραμεικού γωνία, θα σας πείσει για την επαγγελματική προσπάθεια που καταβάλλεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει.

Δείτε την καταχώρηση της επιχείρησης εδώ 

Μοιραστείτε το!

Comments