Μυηθείτε στην αρχαία ελληνική ιπποκρατική μάλαξη…

Μυηθείτε στην αρχαία ελληνική ιπποκρατική μάλαξη…

Όταν επισκέπτεται ένας τουρίστας την Κίνα θα δοκιμάσει Τui na μασάζ, στην Ταϊλάνδη Τhai μασάζ, στη Χαβάη το Lomilomi μασάζ, στην Ιαπωνία το Shiatsu. Όταν κάποιος επισκέπτεται την Ελλάδα ποιο μασάζ θα δοκιμάσει;

Αναφορές για την τέχνη της χειρομάλαξης στην Ελλάδα, έχουμε από την εποχή του Ομήρου. Στην Οδύσσεια για παράδειγμα ο Όμηρος μιλά για μαγικές, τονωτικές δυνάμεις των εντριβών με έλαια, με τα οποία οι εξαντλημένοι πολεμιστές ανακουφίζονταν από τις αδιάκοπες μάχες.

Ο Ηρόδικος ο δάσκαλος του Ιπποκράτη συνιστούσε τις μαλάξεις στους μαθητές του, όμως ο Ιπποκράτης είναι αυτός που επέβαλε στους εκπαιδευόμενους γιατρούς να μαθαίνουν τις πρακτικές μάλαξης.

Όπως έλεγε ο ίδιος  στο ΠΕΡΙ ΑΡΘΡΩΝ-9 ‘‘Πρέπει επίσης  να κάνει μια εντριβή με τρόπο μαλακό και επίμονο. Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει πολλά πράγματα και ανάμεσα στα άλλα να γνωρίζει τρίψεις (μάλαξη), μολονότι η λέξη είναι η ίδια το αποτέλεσμα ωστόσο είναι διαφορετικό: με τις τρίψεις μια άρθρωση πολύ χαλαρή σφίγγει και μια άρθρωση πολύ δύσκαμπτη χαλαρώνεται.’’

ΚΑΤ/ ΙΗΤΡΕΙΟΝ-17

‘‘Οι εντριβές μπορούν να χαλαρώσουν ή να αυξήσουν τον τόνο των μαλακών μορίων και να αναπτύξουν τη σαρκοφυία, ή να τα αδυνατίσουν, μια σκληρή εντριβή αυξάνει τον τόνο, μια μαλακή εντριβή χαλαρώνει, μια συχνή εντριβή αδυνατίζει, μια μέτρια εντριβή παχαίνει τα μαλακά μόρια.’’

 Όμως γιατί κάποιος να διαλέξει την Ιπποκρατική μάλαξη;

  • Όχι μόνο γιατί βρίσκεται στην Ελλάδα που αποδεδειγμένα έχει ιστορία 3000 χρόνων στη χειρομάλαξη.
  • Ούτε μόνο γιατί βασίζεται στις αρχές που έδωσε ο Ιπποκράτης και στη φιλοσοφία των μετέπειτα γιατρών όπως ο Ασκληπιάδης, ο Γαληνός και άλλοι.
  • Αλλά γιατί είναι μια συνεδρία που είναι προσωπικά φτιαγμένη για τον ίδιο.
  • Γιατί βασίζεται στη γνώση και την αξιολόγηση μέσα από ένα αναλυτικό ιστορικό.
  • Γιατί δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρατήρηση, την ψηλάφηση, και στην προσεχτική φυσική εξέταση του Θεραπευόμενου.
  • Γιατί χρησιμοποιούνται οι Ιπποκρατικοί μεσημβρινοί που σε πολλά σημεία ταυτίζονται με τους κινέζικους.
  • Γιατί η Ιπποκρατική διάγνωση είναι η τέχνη να βλέπεις τι υπάρχει στο βάθος, κάτω από την επιφάνεια, είναι η τέχνη της αποκάλυψης, της εσωτερικής αλήθειας.
  • Γιατί βασίζεται στην θεραπεία με την κλασσική έννοια.

Η λέξη θεραπεία στα αρχαία ελληνικά σημαίνει υπηρεσία.

Στόχος της θεραπείας είναι η ίαση, η εξάλειψη ή η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η επαναφορά της σωματικής και ψυχικής λειτουργίας (Wikipedia). Η λέξη heal=θεραπεύω και η λέξη holy=ιερός προέρχονται από το whole=ολόκληρος που με την σειρά του προέρχεται από την ελληνική όλος. Θεραπευμένος είναι αυτός που ξαναγίνεται ολόκληρος.

  • Γιατί χρησιμοποιείται στη χειρομάλαξη αγνό παρθένο λάδι ελιάς επεξεργασμένο με τον παραδοσιακό τρόπο ψυχρής σύνθλιψης, σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια βοτάνων από την Ελληνική γη.
  • Και τέλος γιατί χρησιμοποιείται η ιδέα των αντιθέτων πυρ – ύδωρ (γιν-γιανγκ) όπως τη μάθαμε από τον Αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Ηράκλειτο (είναι η αρρώστια που κάνει την υγεία ευχάριστη, το κακό που αναδεικνύει το καλό, η πείνα τον κορεσμό και η κούραση την ανάπαυση.)

Στην Ιπποκρατική διάγνωση το σώμα είναι η υλική εκδήλωση της ψυχής. Ψυχή και σώμα είναι ένα. Το σώμα είναι ταυτόχρονα η έκφραση αλλά και σύμβολο του πνεύματος.

Η Ιπποκρατική διάγνωση είναι η τέχνη να βλέπεις τι υπάρχει στο βάθος,  είναι η τέχνη της αποκάλυψης, της εσωτερικής αλήθειας.

Στο βιβλίο “Αφορισμοί” λέει ο Ιπποκράτης: « ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρά » – Η ζωή είναι σύντομη, η δε ιατρική μακρόχρονη. (δε σταματάμε ποτέ να μαθαίνουμε).

« ο καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή »- Η ευκαιρία φευγαλέα και η πείρα απατηλή η ορθή κρίση των πραγμάτων δύσκολη – (ο νους πρέπει  να παρατηρεί, να είναι πάντα στο παρών, τα ίδια συμπτώματα δεν ισχύουν για όλους, η κρίση είναι η στιγμή των αποφάσεων).

« δει δε ου μόνον εαυτόν παρέχειν τα δέοντα ποιούντα, αλλά και τον νοσέοντα, και τους παρεόντας, και τα έξωθεν » Ο ιατρός λοιπόν πρέπει όχι μόνο να παρέχει από μόνος του τα δέοντα στον άρρωστο, αλλά και να έχει τη βοήθεια του αρρώστου και των οικείων του και να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Για αυτό και η μάλαξη είναι καθαρά προσωπική στηριζόμενη στις αρχές της Ιπποκρατικής μάλαξης.

Οι αρχαίοι Έλληνες γιατροί κυρίως συνιστούσαν την χειρομάλαξη για οποιαδήποτε περίπτωση, όμως με τα χρόνια οι γιατροί άρχισαν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις τεχνολογικές εξελίξεις και όχι στη δουλειά με τα χέρια.

Έτσι η χειρομάλαξη έγινε μια σχεδόν ξεχασμένη θεραπευτική τέχνη στον δυτικό κόσμο.Σήμερα όμως αναγνωρίζεται πάλι ως ένα παγκόσμιο θεραπευτικό εργαλείο.

Τεκμηριώθηκε και επιστημονικώς η αξία της χειρομάλαξης

Ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση «Buck» στις ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο στον Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Μαρκ Ταρνοπόλσκι, ειδικό σε θέματα νευρομεταβολισμού, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine, σύμφωνα με το Science, ανακάλυψαν ότι η χειρομάλαξη, σε κυτταρικό επίπεδο μειώνει τη φλεγμονή και διευκολύνει την ανάπτυξη νέων μιτοχονδρίων στους σκελετικούς μυς.
«Υπάρχει γενική ομοφωνία ότι η χειρομάλαξη σε κάνει να νιώθεις καλά, τώρα έχουμε και μια επιστημονική βάση για αυτή την εμπειρία», δήλωσε ο ερευνητής Σίμον Μέλοβ.
Βάζοντας λοιπόν την Ιπποκρατική χειρομάλαξη στην ζωή σας, κάνετε σίγουρα ένα θετικό βήμα για την υγεία σας.

 

Ο Ιωάννης Πρινιωτάκης είναι Ηχοθεραπευτής και Ηχοπαιδαγωγός απόφοιτος Ινστιτούτου Peter Hess academy, Μουσικοθεραπευτής του  Ωδείου Όπερα και Χειρομαλάκτης (Μασέρ)της  Natural Health Science.

www.gpriniotakis@yahoo.gr

 

 

Δείτε την καταχώριση στο starodigos.gr

 

Μοιραστείτε το!

Comments