Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας κάνοντας Pilates

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας κάνοντας Pilates

H μέθοδος Pilates, επικεντρώνεται στη συμμετρική στάση του σώματος, τον έλεγχο της αναπνοής, την ενδυνάμωση των κοιλιακών, τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, της λεκάνης και της ωμοπλάτης, καθώς και στην ευλυγισία των μυών, την κινητικότητα των αρθρώσεων και την ενδυνάμωση, μέσω του ολικού εύρους κίνησης. Αντιμετωπίζει το σώμα σαν σύνολο, γι’ αυτό και δεν προκαλεί τραυματισμούς, κάτι που καθιστά την μέθοδο και άριστο μέσo αποκατάστασης τραυματισμών και χρόνιων παθήσεων.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια αυτόνομη μέθοδος εκγύμνασης και, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί ένα σημαντικό συμπλήρωμα για την λειτουργική εκγύμναση του σώματος καθώς και ένα φυσικό μέσο αποκατάστασης. Η μέθοδος Pilates μας διδάσκει ιδανικά πράγματα για το σώμα μας, τα οποία και μπορούμε να μεταφέρουμε στην καθημερινότητα μας. Ακόμα και ένας αθλητής μπορεί να επωφεληθεί αρκετά από τις γνώσεις αυτής της μεθόδου.

Οι ασκήσεις της μεθόδου είναι χωρισμένες σε κατηγορίες, οπότε είναι ιδανικές για κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με άσκηση και απεχθάνεται τα βάρη ή το αερόμπικ, μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη και την αερόβια ικανότητά του μέσω του Pilates. Επίσης η μέθοδος  Pilates θα βοηθήσει κάποιον ο οποίος ήδη γυμνάζεται  να βελτιώσει την αθλητική του απόδοση.

Η μέθοδος Pilates προκαλεί:

– αύξηση της αναπνευστικής ικανότητας και της κυκλοφορίας του αίματος,

-ενδυνάμωση των μυών του κορμού,

-ευλυγισία,

-συντονισμό σώματος και πνεύματος,

-σωστή στάση,

-ισορροπία,

-μυϊκή συναρμογή,

-οστική πυκνότητα και υγιείς αρθρώσεις,

-αύξηση κινητικότητας,

-θετική επίγνωση του σώματος,

-αποτελεσματική κίνηση,

-λειτουργική εφαρμογή της τεχνικής στην καθημερινότητα (functional exercise) και βελτίωση της καθημερινότητας.

 

Τρίτη ηλικία

Μυοσκελετικό σύστημα

Οι μεταβολές στο μυοσκελετικό σύστημα είναι οι πιο εμφανείς και αφορούν τους μύες, τις αρθρώσεις και τα οστά. Οι μύες χάνουν σταδιακά τη δύναμή τους,  προκαλώντας σημαντικού βαθμού μυϊκή ατροφία. Η μυϊκή μάζα μπορεί να μειωθεί μέχρι και 50%, ενώ συγχρόνως μειώνεται η ταχύτητα αγωγής του δυναμικού δράσης.

Στις αρθρώσεις, παρατηρείται απώλεια της σταθερότητας και της ευκινησίας τους. Η συνολική έκταση της άρθρωσης και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων του ισχίου και του γόνατος μειώνονται.

Στα οστά παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της οστεοπόρωσης, που αποτελεί μια μεταβολική νόσο με σημαντική απώλεια της οστικής μάζας. Η οστεοπόρωση οδηγεί σε μείωση της αντοχής του οστού και της περιεκτικότητάς του σε μέταλλα και, επομένως, σε σημαντική αύξηση των καταγμάτων.

 

Η κατάλληλη άσκηση και η επίδρασή της

Η άσκηση Pilates διαθέτει ένα πλούσιο ασκησιολόγιο, εύκολα προσαρμοζόμενο στην εκάστοτε περίπτωση.  Δεν υπάρχει άρση βαρών και επιβαρύνσεις στις αρθρώσεις και αποτελεί μία ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για όλες τις ηλικίες και περιπτώσεις.

Η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση του προγράμματος, είναι απόλυτα καθορισμένες από την κατάσταση υγείας του ατόμου, γι’ αυτό και πολλές φορές ένα πρόγραμμα άσκησης έχει προσωπικό χαρακτήρα. Συνιστάται συχνότητα 2 έως 4 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 20 έως 60 λεπτών. Ο χαρακτήρας της άσκησης είναι διαλειμματικός, για να υπάρχει η δυνατότητα  ξεκούρασης και επαναφοράς των δυνάμεων. Η ένταση της άσκησης καθορίζεται απόλυτα από την δοκιμασία κόπωσης που αυστηρά προηγείται. Συστήνεται η καρδιακή συχνότητα να μην ξεπερνά το 60-75% του μέγιστου.

Η συστηματική εκγύμναση των ηλικιωμένων ατόμων επιδρά θετικά σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, καθώς παρέχει ποιοτική και ποσοτική μείωση των εκφυλιστικών αλλοιώσεων και γενικά επιβράδυνση της φυσιολογικής φθοράς. Αναφορικά σημειώνεται:

 • Βελτίωση της καρδιακής απόδοσης.
 • Βελτίωση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου.
 • Διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε σταθερά επίπεδα.
 • Βελτίωση της μυϊκής δύναμης και ευκαμψίας.
 • Βελτίωση της ευκινησίας των αρθρώσεων.
 • Μείωση του κινδύνου και της πιθανότητας καταγμάτων.
 • Ελάττωση του σωματικού λίπους και βάρους.

 

Η μέθοδος Pilates  κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Εξασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων του σώματος (κυκλοφορικό, λεμφικό, αναπνευστικό, πεπτικό) ούτως ώστε τόσο η εγκυμονούσα όσο και το μωρό της να είναι υγιείς.
 • Βοηθά σε μία άνετη και χωρίς πόνους εγκυμοσύνη.
 • Βοηθά στη χαλάρωση της εγκύου, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί ανεκτίμητο τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και κατά τη διάρκεια του τοκετού και της φροντίδας του νεογνού.
 • Βοηθά την έγκυο, προσφέροντάς της την ευκαιρία και τα εργαλεία που χρειάζεται, για να γνωρίσει  το σώμα της και να κατανοήσει τις ανάγκες του.
 • Προετοιμάζει για τον τοκετό.
 • Τέλος, θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο ώστε να μπορέσει η έγκυος να επαναφέρει  το σώμα της αμέσως μετά τη γέννα.
 • Η μέθοδος ελέγχου του σώματος (Pilates) μπορεί να ανταποκριθεί σ’ όλες αυτές τις ανάγκες και σε ακόμη περισσότερες. Το Pilates είναι, κατά κύριο λόγο, μια εκπαιδευτική μέθοδος του νου και του σώματος, που επιτυγχάνει την πλήρη και σωστή επίγνωση των κινήσεων. Οι αργές, ελεγχόμενες κινήσεις των ασκήσεων δεν έχουν επιβαρυντικό αντίκτυπο στους συνδέσμους, επομένως δεν θα τους καταπονήσουν και είναι απόλυτα ασφαλείς για την έγκυο γυναίκα. Το Pilates δίνει έμφαση στη σωστή ευθυγράμμιση και την καλή στάση του σώματος.
 • Το Pilates είναι ένας άριστος τρόπος ενδυνάμωσης των μυών που ευθύνονται για τη σωστή στάση του σώματος, πράγμα που είναι ανεκτίμητο ειδικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης,  όπου οι σχετικές αλλαγές στο σώμα μπορεί να οδηγήσουν σε πολυάριθμους πόνους. Η προπόνηση με τη μέθοδο Pilates καθόλη τη διάρκεια της κύησης βοηθά την εγκυμονούσα όχι μόνο να προπονήσει τους μυς που υποστηρίζουν και προστατεύουν από τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά και να αναπτύξει  δεξιότητες που είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ακόμη θα βοηθήσει στην προετοιμασία των απαιτήσεων της μητρότητας.

 

Της Τόνιας Μανωλακάκη Instuctor Pilates

Πηγή: Περιοδικό WOMAN NEWS

Μοιραστείτε το!

Comments